DUPSPM S1

PE adoptă norme revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor

Noutăți

♻️Mai puține ambalaje inutile și deșeuri

♻️Interzicerea „substanțelor chimice indestructibile” în ambalajele produselor alimentare

♻️Fiecare european generează aproape 190 kg de deșeuri de ambalaje în fiecare an

✅Miercuri, Parlamentul și-a adoptat poziția cu privire la noile norme UE privind ambalajele, pentru a combate creșterea constantă a deșeurilor și pentru a stimula reutilizarea și reciclarea.

👉Eurodeputații au aprobat raportul, care constituie mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE, cu 426 voturi pentru, 125 împotrivă și 74 abțineri.

✅Reducerea ambalajelor, restricționarea anumitor tipuri și interzicerea utilizării „substanțelor chimice indestructibile”

👉Pe lângă obiectivele generale de reducere a ambalajelor propuse în regulament (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040), deputații doresc să stabilească obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic (10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040).

👉Deputații doresc să interzică vânzarea de pungi din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac pentru a preveni risipa de alimente. Aceștia propun, de asemenea, să se restricționeze puternic utilizarea anumitor formate de ambalaje de unică folosință, cum ar fi ambalajele în miniatură ale hotelurilor pentru produsele de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi.

👉Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, deputații solicită interzicerea utilizării așanumitelor „substanțe chimice indestructibile” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

✅Încurajarea opțiunilor de reutilizare și reumplere pentru consumatori

👉Deputații propun clarificări cerințelor privind reutilizarea sau reumplerea ambalajelor. Distribuitorii finali de băuturi și alimente luate la pachet în sectorul serviciilor alimentare, cum ar fi hotelurile, restaurantele și cafenelele, ar trebui să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient.

✅O mai bună colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje

👉Noile norme impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări temporare, de exemplu pentru ambalajele alimentare din lemn și ceară.

👉Deputații doresc ca țările UE să se asigure că 90% din materialele conținute în ambalaje (plastic, lemn, metale feroase, aluminiu, sticlă, hârtie și carton) sunt colectate separat până în 2029.

✅Citat

👉Raportoarea Frédérique Ries (Renew, Belgia) a declarat: „Evenimentele recente din Europa, în special din Belgia, privind poluarea apei cu substanțe chimice PFAS demonstrează nevoia urgentă de acțiune. Votând interzicerea poluanților „indestructibili” în ambalajele alimentare, Parlamentul European a arătat că încearcă să protejeze sănătatea cetățenilor europeni. În ceea ce privește materialele plastice, contractul a fost îndeplinit, deoarece raportul legislativ abordează esența problemei prin stabilirea unor obiective mai stricte de reducere a deșeurilor pentru ambalajele din plastic. Din păcate, în ceea ce privește economia circulară și, în special, prevenirea, rezultatul votului în plen nu este atât de pozitiv și ignoră realitatea cifrelor: o creștere de 30% până în 2030, dacă nu acționăm acum. Dintre cele 3R (reducere, reutilizare, reciclare), numai reciclarea a scăpat nevătămată. Sfârșitul ambalajelor aruncate imediat la gunoi este încă departe!”

✅Pașii următori

👉Parlamentul este pregătit să înceapă discuțiile cu guvernele UE cu privire la forma finală a legii, după ce Consiliul își va adopta poziția.

✅Context

👉În 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde EUR în UE. Este o sursă din ce în ce mai mare de deșeuri, totalul UE crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, cifră care se preconizează că va crește la 209 kg în 2030, fără măsuri suplimentare.

👉Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul răspunde așteptărilor cetățenilor de a construi o economie circulară, de a evita deșeurile, de a elimina treptat ambalajele nesustenabile și de a găsi soluții pentru utilizarea ambalajelor din plastic de unică folosință, astfel cum sunt exprimate în propunerile 5(1), 5(3), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) și 20(3) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.

Sursa: https://www.europarl.europa.eu/

#ProtectiaMediuluiSector1

#Separadeseurileinaintesalearunci

ro_RORomanian
Sari la conținut