DUPSPM S1

Eliminarea treptată a ambalajelor din plastic: cum să treceți la materialele circulare

Noutăți

79% din deșeurile de plastic se acumulează în gropile de gunoi sau acolo unde sunt aruncate, în special în oceane. Este nevoie de sute, chiar mii de ani pentru a se degrada în mod natural.

Plasticul virgin face parte din multe domenii ale vieții de zi cu zi, dar nu trebuie să facă parte și din… ambalajele dumneavoastră.

Pe măsură ce populația lumii continuă să crească, și cantitatea de deșeuri de plastic pe care le produce crește exponențial. Anual sunt produse milioane de tone de plastic, iar majoritatea materialelor plastice uzate sunt trimise la gropile de gunoi sau aruncate în mediu cauzând poluare. Doar din Statele Unite, de exemplu, provin anual 80 de milioane de tone de plastic.

Deși polimerii din plastic s-au dovedit a fi incredibil de utili și versatili, nu sunt biodegradabili și sunt fabricați din compuși toxici dăunători pentru mediu și sănătatea umană.

Ce sunt materialele plastice de unică folosință?

O mare parte din deșeurile de plastic care poluează mediul provin din materiale plastice de unică folosință. Plasticul de unică folosință este un produs fabricat din substanțe chimice pe  bază de combustibili fosili, cum ar fi gazul natural sau petrolul, și este destinat eliminării imediat după utilizare.

Ambalajele din plastic de unică folosință pot fi văzute peste tot: PET-urile, paiele din sucuri sau din cafeaua cu gheață, paharele pentru smoothie, pungile de plastic pentru mâncarea la pachet și multe altele. De obicei, aceste produse din plastic sunt menite să fie eliminate în câteva minute de la momentul achiziționării.

40% din materialele plastice produse în fiecare an sunt de unică folosință, iar motivul principal pentru care poluarea cu plastic este o problemă atât de mare este că nu reciclăm și nu reutilizam suficient plastic.

Când materialele plastice sunt aruncate și trimise la groapa de gunoi, acestea ajung să polueze mediul înconjurător din cauza aditivilor (care le fac flexibile și durabile). Experții estimează că timpul necesar pentru descompunerea materialelor plastice este între 400 și 600 de ani.

Reciclarea sau reutilizarea materialelor plastice ajută la reducerea amprentei lor asupra mediului. Cu toate acestea, materialele plastice de unică folosință, cum ar fi tacâmurile, paiele și pungile, sunt de obicei dificil de reciclat.

Impactul negativ al ambalajelor din plastic asupra mediului

  1. Poluarea terenurilor

Plasticul aruncat în gropile de gunoi interacționează adesea cu apa, formând substanțe chimice periculoase, care degradează calitatea apelor subterane. Această apă contaminată va ajunge în rezervoarele noastre și la robinet.

De asemenea, vântul transportă deșeurile de plastic dintr-un loc în altul, iar acestea se pot bloca pe garduri, stâlpi de electricitate etc.

  1. Poluarea oceanelor

Veți găsi containere de plastic și saci de gunoi plini cu deșeuri în zonele costiere din întreaga lume. Milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în oceanele noastre în fiecare an, iar asta are consecințe teribile pentru mediul marin și ecosisteme. Peștii, păsările și alte specii marine ajung adesea să mănânce microplastic (creat când plasticul se sparge în particule mici), care nu este dăunător doar pentru ele, ci și oamenilor care se bazează pe viața marină pentru hrană.

  1. Poluarea aerului

Prin arderea materialelor plastice se eliberează în atmosferă substanțe chimice otrăvitoare care pot cauza probleme respiratorii oamenilor și animalelor atunci când sunt inhalate.

Unele dintre toxinele eliberate se află și în gazele cu efect de seră, cum ar fi metanul și etilena. Cercetările arată că emisiile de gaze din poluarea cu plastic reprezintă 4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

  1. Moartea animalelor

Deșeurile de plastic ucid milioane de animale în fiecare an. Cele mai multe dintre aceste pierderi survin atunci când animalele se prind în materialele plastice și când consumă plastic în loc de mâncare.

Nenumărate țestoase, delfini, foci și alte animale marine au rămas captive și apoi s-au sugrumat în obiecte din plastic abandonate. Analizând corpurile mamiferelor marine moarte, s-a constatat că microplasticul pe care l-au consumat le-a blocat tractul digestiv sau le-a perforat stomacul.

  1. Perturbarea lanțului alimentar

Când organisme mici precum planctonul sunt otrăvite de deșeurile de ambalaj, se creează o reacție în lanț care perturbă lanțul trofic.

Animalele care se hrănesc cu plancton vor muri din cauza lipsei hranei, iar animalele mai mari care depind de acestea vor fi, de asemenea, grav afectate.

Nici oamenii care se bazează pe animale marine pentru hrană nu vor fi cruțați. Rezerva de alimente va fi diminuată, iar microplasticele dăunătoare vor fi prezente și în peștele pe care îl consumă.

  1. Utilizarea combustibililor fosili

Cea mai mare parte a producției globale de petrol este destinată obținerii de materiale plastice. Acest lucru creează o situație în care cererea din ce în ce mai mare de materiale plastice contribuie la schimbările climatice și subminează dorința de a crea o lume mai lipsită de combustibili fosili.

  1. Curățare costisitoare

Pentru a curăța zonele afectate de deșeuri din plastic sunt necesare fonduri uriașe, iar această cheltuială pentru gestionarea deșeurilor ar putea fi evitată, în primul rând, prin limitarea utilizării și producției de materiale plastice.

Pot fi materialele bioplastice o alternativă durabilă?

Există un interes din ce în ce mai mare pentru materialele bioplastice ca alternativă la materialele plastice tradiționale utilizate pentru ambalare, deoarece acestea sunt fabricate din produse regenerabile.

Bioplasticul se referă la orice material polimeric care este fabricat dintr-o plantă ori altă sursă de biomasă în loc de petrol sau, ca definiție, materialele bioplastice sunt cele bazate pe materii prime biologice.

Există trei tipuri majore de bioplastice:

  1. Bioplastice biodegradabile

Acestea sunt bioplastice compostabile capabile să se degradeze în componentele lor constitutive sub influența microorganismelor sau a enzimelor.

Pentru a le descompune este nevoie de instalații dedicate, fiindcă bioplasticul trebuie încălzit la o temperatură suficient de ridicată pentru a permite microorganismelor să se descompună.

Cu toate acestea, multe dintre bioplasticele mai noi se pot descompune și în compostul de acasă. Ele îndeplinesc standardele de certificare americane, europene și australiene pentru compostare, deoarece se descompun în termen de 6 luni într-un compost de casă sau în 90 de zile în cazul compostării comerciale sau industriale.

  1. Bioplastice nebiodegradabile

Acestea sunt bioplastice fabricate din materiale care nu se descompun rapid, dar sunt netoxice pentru mediu.

Aceste tipuri de bioplastice nu sunt compostabile și durează mulți ani pentru a se degrada, deoarece sunt fabricate din produse secundare care nu sunt ușor descompuse de microorganisme.

  1. Bioplastice parțial biodegradabile

Aceste tipuri de bioplastice pot fi descompuse de microorganisme, dar procesul durează o perioadă semnificativă de timp, de obicei mai mult de 6 luni. De asemenea, nu sunt compostabile.

Pentru a produce bioplastice sunt necesare cantități uriașe de energie, iar avantajele de mediu pot fi minime, cu excepția cazului în care utilizați bioplastice biodegradabile.

Alternative circulare la ambalajele din plastic

  1. Cartonul

Cartonul este un material de ambalare prezent peste tot și din motive întemeiate. Este versatil, reciclabil și biodegradabil și avea deja o utilizare pe scară largă înainte ca publicul să devină mai conștient de pericolele ambalajelor nesustenabile.

  1. Hârtia din trestie de zahăr

Este, practic, făcută din pulpa trestiei de zahăr, după ce a fost extras sucul. Practica tradițională era distrugerea acestui material pe câmp, ceea ce contribuie la poluare. Folosirea ca material de ambalare nu numai că reduce utilizarea materialelor plastice, ci previne și alte forme de poluare.

  1. Hârtia reciclată

Hârtia reciclată este o alternativă excelentă la plastic, deoarece oferă materialelor aflate deja în circulație o a doua viață. Acest lucru reduce cantitatea de deșeuri de unică folosință trimise la groapa de gunoi, conservând resursele naturale în loc să fie nevoie să se colecteze noi materii prime.

  1. Materialele pe bază de plante

Ambalajele pot fi realizate din materiale naturale precum amidonul de porumb, cânepa și iuta. Plasticul din cânepă, de exemplu, este complet biodegradabil, în timp ce plasticul din fibre de iută este, de asemenea, un înlocuitor durabil al plasticului.

  1. Ambalajele comestibile

Ambalajele viitorului sunt comestibile, complet biodegradabile și nu schimbă gustul sau proprietățile produselor. Dar ce șanse au să înlocuiască plasticul ca preț și uzanță?

Aceste tipuri de ambalaje sunt realizate din materiale comestibile precum fibre de cartofi sau proteine din lapte. Sunt potrivite pentru ambalarea alimentelor, deoarece clienții pot consuma ambalajul împreună cu alimentele conținute în el.

  1. Sticla

Sticla a fost folosită ca material de ambalare de sute de ani și, deși nu este biodegradabilă, este foarte ușor de reciclat. Produsele din sticlă pot fi, de asemenea, reutilizate cu ușurință pentru alte utilizări.

  1. Oțelul inoxidabil

Oțelul inoxidabil este o alternativă excelentă, deoarece nu ruginește, este durabil, reutilizabil și reciclabil la infinit. De asemenea, este rezistent la căldură, ceea ce îl face o alegere sigură pentru ambalarea alimentelor.

  1. Plasticul reciclat

După cum am menționat mai devreme, motivul pentru care materialele plastice sunt dăunătoare pentru mediu este că le folosim adesea o singură dată. Plasticul reciclat are un impact mult mai mic asupra mediului și, de asemenea, reduce energia utilizată pentru producție.

Materialele plastice sufocă planeta iar oamenii de știință fac apel pentru reciclare! 

Foto: Pexels

Urmărește-ne și pe https://www.facebook.com/Mediu.Sector1/

Sari la conținut