DUPSPM S1

Opriți risipa alimentară! Pentru oameni și planetă.

Noutăți

Ziua Internațională de Conștientizare a Pierderii și Risipei de Alimente (IDAFLW) a fost sărbătorită, pentru a cincea oară, pe 29 septembrie 2024.

Cantități enorme de resurse – pământ, apă, energie și forță de muncă – sunt folosite pentru a produce alimente. Atunci când alimentele sunt pierdute sau irosite, și aceste resurse se irosesc, având impact asupra eficienței producției de alimente.

Acest lucru afectează nu numai producătorii, ci și consumatorii și națiunile, ca să nu mai vorbim despre mijloacele de trai și stabilitatea economică. Mai mult, deșeurile alimentare din gropile de gunoi contribuie la 8 până la 10% din emisiile totale ale sistemului agroalimentar, având un impact asupra schimbărilor climatice și durabilității mediului. Gazul metan produs prin pierderea și risipa de alimente este de cel puțin 28 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon în impactul schimbărilor climatice.

Risipa alimentară nu este doar o problemă etică și economică, dar epuizează și resursele naturale (limitate). Abordarea pierderilor și risipei de alimente de-a lungul lanțului de aprovizionare, de la producție la consum, ar îmbunătăți eficiența generală a sistemului alimentar, contribuind la asigurarea că mai multe alimente ajung la cei care au nevoie. UE s-a angajat să atingă Ținta 12.3 a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă de a reduce la jumătate risipa globală de alimente pe cap de locuitor la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorilor și să reducă pierderile de alimente de-a lungul lanțurilor de producție și aprovizionare cu alimente până în 2030, subliniind importanța acestei probleme în contextul mai larg al dezvoltării durabile.

În UE, sunt generate anual peste 59 de milioane de tone de deșeuri alimentare (132 kg/locuitor), cu o valoare de piață asociată estimată la 132 de miliarde de euro.

În același timp, peste 42 de milioane de oameni nu își pot permite o masă de calitate la fiecare două zile.

La nivel global, aproximativ o treime din toate alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite. Indicele de pierdere a alimentelor (Food Loss Index – FLI) al FAO estimează că, la nivel global, aproximativ 14% din toate alimentele produse se pierd din etapa de după recoltare până la etapa de vânzare cu amănuntul.

Gospodăriile generează mai mult de jumătate din totalul deșeurilor alimentare (54%) din UE (reprezentând 72 kg/locuitor). Restul de 46% au fost deșeuri generate în lanțul de aprovizionare cu alimente: 19% în fabricarea produselor alimentare și a băuturilor (25 kg/locuitor), 11% prin restaurante și servicii alimentare (15 kg/locuitor), 8% în comerțul cu amănuntul și alte distribuții de alimente (11 kg/locuitor) și 8% în producția primară (10 kg/locuitor). În mod similar, la nivel global, în 2022 au fost generate aproximativ 1,05 miliarde de tone de deșeuri alimentare – dintre care 60% proveneau din gospodării, 28% din serviciile alimentare și 12% din comerțul cu amănuntul. Aceasta înseamnă că o cincime (19%) din alimentele disponibile consumatorilor sunt risipite la comerțul cu amănuntul, serviciile alimentare și la nivel de gospodărie.

Pe ce direcții se mai poate merge?

  • Sprijinirea luptei împotriva schimbărilor climatice (risipa alimentară are un impact enorm asupra mediului, reprezentând aproximativ 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din sistemul alimentar al UE);
  • Economisirea alimentelor hrănitoare pentru a fi redistribuite către cei care au nevoie, ajutând la eradicarea foametei și a malnutriției.

Reducerea pierderilor și a risipei de alimente este esențială pentru îmbunătățirea securității alimentare și pentru: asigurarea unor diete sănătoase; promovarea utilizării eficiente a resurselor; eradicarea foametei; protejarea mediului și promovarea unei distribuții mai echitabile a resurselor alimentare la nivel global.

Surse:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Food_waste_and_food_waste_prevention_-_estimates

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52023SC0421

https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ilc_mdes03/default/table?lang=en

https://food.ec.europa.eu/document/download/b35701da-c178-4a37-b420-899195e5ba16_en?filename=fw_lib_fao-2019_en.pdf

https://sdgs.un.org/goals/goal12

https://www.unep.org/resources/publication/food-waste-index-report-2024

Sari la conținut