DUPSPM S1

Unde se găsesc microplasticele în casa ta?

Noutăți

Microplasticele sunt prezente în fiecare aspect al vieții noastre. Când deschidem un recipient din plastic, fragmente minuscule din acesta sunt eliberate în aer și le respirăm. Apoi sunt preluate de plante și de animale, adică de “filtrele biologice”. Și oamenii pot fi considerați “filtre”, fiindcă le ingerează odată cu mâncarea ori cu apa. Din păcate, cele mai mici ajung în fluxul sangvin și apoi la nivel celular.

Microplastice s-au găsit în inimă, în plămânii noștri, chiar în placenta umană. Unele studii experimentale au demonstrat că nanoplasticele din polistiren trec de bariera hematoencefalică, adică pot trece din sistemul sangvin în sistemul nervos central.

  • Nanoplasticele sunt particule cu dimensiuni de sub 1 micrometru (sau 1.000 de nanometri) și reprezintă o etapă și mai avansată de fragmentare a plasticelor.

Efectul microplasticelor asupra sănătății umane abia începe să fie înțeles, dar cercetările sugerează că ar trebui să ne trezească îngrijorare.

Se pare, așadar, că aceste particule minuscule de plastic au devenit inevitabile, dar cu anumite schimbări și remedieri, puteți reduce cantitatea pe care o întâlniți în propria casă.

Microplastice ascunse în bucătărie

Imaginați-vă că vreți să gătiți niște alimente care au fost ambalate în plastic. Simpla deschidere a unui recipient sau ambalaj din plastic eliberează microplastice. Apoi, vreți să tăiați alimentele pe un tocător din plastic: se va elibera microplastic.

  • Alegeți tocătoarele din lemn. Un lemn dur, cum ar fi arțarul sau bambusul, sunt opțiuni bune, mai puțin susceptibile de a găzdui bacterii. Spălate și igienizate, au și durată de folosire mai îndelungată.

După ce tăiați alimentele, vreți să le gătiți. Prin supraîncălzirea și utilizarea intensă a tigăilor din teflon, adăugăm micro și nanoplastice alimentelor. Cercetătorii estimează că, fără să vrem, consumăm – în plastic – greutatea unui card de credit săptămânal.

Cum reducem, deci, plasticul din mâncare? Purtați propriile pungi reutilizabile pentru a evita cumpărarea de alimente ambalaje excesiv în plastic. Când încălziți alimentele, în loc de tigăi antiaderente, folosiți-le pe cele din oțel inoxidabil sau fontă.

O altă modalitate de a vă limita expunerea este să vă filtrați apa de la robinet. Luați în considerare și opțiunile ecologice pentru operațiunile de curățare și igienizare fiindcă bureții, cârpele din microfibră și periile de bucătărie contribuie la eliberarea microplasticului.

Produsele cosmetice sunt pline de plastic

Există acte normative în întreaga lume prin care unele produsele cosmetice care conțin microbile de plastic au fost interzise, dar acest lucru nu a forțat companiile să excludă în totalitate materialele plastice. 90 % din produsele cosmetice conțin microplastic, adăugat pentru vâscozitate, culoare și strălucire. Când folosiți gelurile de duș sau șampoanele, sute de mii de particule din plastic inundă sistemul de canalizare, trec de filtrele stațiilor de epurare și poluează căile navigabile.

Industria deodorantelor este responsabilă pentru zeci de milioane de kilograme de deșeuri de plastic anual. Șervețelele pentru față și pentru bebeluși care sunt parțial fabricate din plastic pot avea nevoie de până la un secol să se degradeze, în vreme ce miliarde de aparate de ras de unică folosință ajung la gropile de gunoi în fiecare an.

Puteți reduce consumul de plastic alegând alternative reutilizabile sau cumpărând produse ca șampon solid, rezerve de gel de duș natural, în sticle reutilizabile pentru corp sau deodorante naturale fără plastic. Folosiți tampoane de bumbac lavabile în locul celor de unică folosință, aparate de ras din metal în loc de cele de unică folosință și periuțe de dinți din bambus. Puteți încerca chiar să vă faceți propria pastă de dinți.

Mașinile de spălat, surse de particule din plastic

Multe articole de îmbrăcăminte sunt încărcate cu microfibre de plastic, pe care mașinile de spălat și uscătoarele le pot rupe după curățări repetate. Aproximativ 2,2 milioane de tone de microfibre intră în oceane în fiecare an.

Se recomandă separarea materialelor sintetice precum poliesterul, nailonul și acrilul de textilele naturale precum bumbacul, inul și cânepa.

Când spălați materiale sintetice, se recomandă folosirea unui detergent lichid fără parfum. Între spălări, se recomandă aerisirea hainelor sau folosirea unui aparat de călcat și igienizat cu aburi.

De asemenea, puteți adăuga filtre exterioare pentru a reduce scurgerea microfibrelor. Luați în considerare achiziționarea unei mașini de spălat cu încărcare frontală, care este mai eficientă decât una cu încărcare verticală.

Un viitor fără plastic?

În cele din urmă, producătorii de plastic și companiile care își vând produsele sunt responsabile pentru volumul mare de deșeuri de plastic din mediul înconjurător, iar reducerea semnificativă a plasticului – și a microplasticelor care vin la pachet – va necesita o legislație viitoare mai îndrăzneață.

Consumatorii individuali pot face însă diferența în continuare.

A venit timpul să fim responsabili pentru plasticul despre care credem… că nu suntem responsabili!

Foto: PEXELS

Sari la conținut