DUPSPM S1

17 octombrie – Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei  

Noutăți

Tema pentru 2024: “Să combatem maltratarea socială și instituțională și să acționăm împreună pentru promovarea unor societăți juste, pașnice și incluzive”

Sărăcia are dimensiuni multiple, unele vizibile, altele ascunse, dar toate interconectate. Tema din acest an va evidenția una dintre dimensiunile ascunse a sărăciei, maltratarea socială și instituțională cu care se confruntă persoanele care trăiesc în sărăcie, și va analiza modalități de a acționa împreună cu privire la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 16 (SDG 16) al ONU pentru a promova societăți juste, pașnice și incluzive.

  • Oamenii care trăiesc în sărăcie se confruntă cu atitudini negative. Sunt stigmatizați, discriminați, judecați, de exemplu, după aspectul, accentul, adresa lor – sau lipsa acesteia, învinovățiți pentru situația lor și tratați cu lipsă de respect.

Maltratarea socială creează un cadru pentru maltratarea instituțională, cu o combinație de atitudini negative, cum ar fi neîncrederea și lipsa de respect, precum și controlul politicilor și practicilor discriminatorii, negând oamenilor drepturile fundamentale ale omului, de exemplu, accesul la asistență medicală, educație, locuință și dreptul la identitate juridică.

Oamenii care trăiesc în sărăcie extremă, mulți dintre ei lucrând în economia informală (subterană) – neînregistrați, nerecunoscuți și neprotejați de legislația muncii –, se confruntă cu condiții de muncă dificile și periculoase, deseori inacceptabile și sunt adesea văzuți și tratați ca „obiecte de unică folosință”.

În ciuda nenumăratelor ore de muncă, ei nu pot câștiga suficient pentru a se întreține pe ei înșiși și a-și întreține familiile. Organizația Internațională a Muncii (ILO) estimează că aproape două treimi din populația activă a lumii, peste două miliarde de oameni, sunt lucrători informali, America Latină și Africa subsahariană având cele mai înalte niveluri de informalitate.

Munca informală este prezentă și în țările cu venituri mari, în special în rândul lucrătorilor marginalizați și fără acte. Pentru persoanele care se confruntă cu sărăcia persistentă, lipsa de condiții decente de muncă și protecție socială creează insecuritate, ceea ce îi împiedică să aibă un control asupra propriilor vieți și îi expune la exploatare, umilire și sentimente de inutilitate.

  • Se estimează că, în următorul deceniu, un miliard de tineri vor încerca să intre pe piața muncii, dar mai puțin de jumătate dintre ei își vor găsi efectiv locuri de muncă formale.

Persoanele afectate direct de sărăcia extremă se vor confrunta cu discriminarea, nu vor putea obține un loc de muncă decent din cauza statutului lor socioeconomic, a nivelurilor mai scăzute de educație și formare primite, precum și a stigmatizării asociate sărăciei.

UNICEF estimează că, în țările cel mai slab dezvoltate, puțin mai mult de unul din patru copii (cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani) sunt angajați în muncă dăunătoare sănătății și dezvoltării lor, punând în pericol posibilitatea de a-și scoate vreodată și familiile din sărăcie.

Discriminarea este resimțită și de femei, care, conform OIM, formează 58% din forța de muncă informală.

Experiențele zilnice de nedreptate și dezumanizare subminează stima de sine, distrug capacitățile personale, le neagă oamenilor demnitatea și șansa de a ieși din sărăcie. Maltratarea socială și instituțională reprezintă o pierdere catastrofală a potențialului uman pentru societate.

Cum te poți implica?

  • Diseminează informații despre semnificația zilei și problemele legate de sărăcie pe rețelele sociale, bloguri sau în cadrul comunității.
  • Susține politicile și inițiativele care abordează cauzele fundamentale ale sărăciei, cum ar fi accesul la educație, asistență medicală și oportunități de angajare.
  • Participă la evenimente locale sau virtuale, conferințe și ateliere axate pe eradicarea sărăciei și justiția socială.
  • Alătură-te sau organizează inițiative comunitare pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie, cum ar fi colectarea de alimente sau programe de asistență.
  • Sprijină programele educaționale și inițiativele care împuternicesc indivizii și comunitățile să întrerupă ciclul sărăciei.

Sursă: https://www.un.org/

Foto: Unsplash

#EndPoverty

#PovertyEradication

#GlobalSolidarity

#SocialJustice

#EradicatePoverty

#AntiPovertyEfforts

#NoOneLeftBehind

 

Sari la conținut