DUPSPM S1

Ghid de colectare separată a deșeurilor

Și tu ai OBLIGAȚIA LEGALĂ să colectezi separat deșeurile!

Haideți să ne implicăm și să învățăm împreună să colectăm separat deșeurile într-un mod corect pentru a ne bucura atât noi, cât și generațiile viitoare de un mediu sănătos și curat.

COLECTARE PE 5 FRACȚII

BIODEGRADABIL

Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile organice pe care le producem zilnic și care prin descompunere se pot transforma în compost (îngrășământ natural).

Exemple:

DA

resturi de legume și fructe proaspete sau gătite, coji de ouă, coji de nucă, resturi de pâine și cereale, resturi de ceai, inclusiv pliculețe, zaț de cafea, cenușă de la sobe (când se arde doar lemn), fân și paie, rumeguș, plante de casă, resturi vegetale, bucăți de lemn mărunțit, ziare, șervețele umede, păr și blană, carton mărunțit-umed și murdar, șervețele de hârtie, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunțite etc.

NU

resturi de carne și pește, gătite sau proaspete, grăsimi animale și uleiuri vegetale, ouă întregi, resturi de produse lactate (lapte, brânză, smântână, iaurt, frișcă, unt), excremente ale animalelor de companie, resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, cenușă de la sobe (dacă se ard și cărbuni), lemn tratat sau vopsit, mucuri de țigară, conținutul sacului de la aspirator etc.

DEȘEURI MENAJERE

Deșeurile menajere reprezintă totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Exemple:

DA

resturi de mâncare (carne, pește, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință/ absorbante, ambalaje foarte murdare, veselă de unică folosință foarte murdară, mucuri de țigară, excremente ale animalelor de companie, cenușă de la sobe (dacă se ard și cărbuni), conținutul sacului de la aspirator, resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit etc.

NU

deșeuri textile, încălțăminte, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.), pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice și de baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), ​anvelope etc.

AMBALAJE

Plastic, metal, hârtie, carton

Plastic/Metal

Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la menajer. Se scoate dopul și se presează. Astfel, se economisește spațiu.

Exemple:

DA

pungi din plastic, bidoane/cutii din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării din plastic, cutii de conserve, cutii de lapte și suc, doze de băuturi, dopuri/capace -metalice/plastic, recipiente/flacoane ale produselor cosmetice/ detergenți/ produse de curățat etc.

NU

produse combinate din plastic și metal, cutii/ bidoane cu resturi de substanțe chimice, deșeuri medicale (seringi folosite etc.), polistiren din construcții etc.

Hârtie/Carton

Se recomandă împăturirea pentru economisirea spațiului.

Exemple:

DA

maculatură, reviste, ziare, fotografii, plicuri, cutii, cutii de pizza, cartoane de ouă etc.

Acestea se colectează doar curate și uscate.

NU

hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare (ex. cutia de la pizza), șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă, hârtia cerată/plastifiată etc.

STICLĂ

Ambalajele din sticlă, înainte de colectare, se golesc și se clătesc.

Exemple:

DA

ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), ambalaje din sticlă de la produse cosmetice, damigene etc.

NU

geamuri, oglinzi, produse din ceramică, cristal, porțelan, vase rezistente la căldură etc.

Sari la conținut