DUPSPM S1

Avantajele colectării separate a deșeurilor

Noutăți

Cu cât separăm mai mult, cu atât poluăm mai puțin: prin separarea deșeurilor, putem preveni depozitarea acestora în gropile de gunoi, contribuind la o poluare mai redusă a mediului.

Mai puține taxe și o mai mare dezvoltare economică. Colectarea separată a deșeurilor înseamnă și contribuția la dezvoltarea economică a municipiului dumneavoastră de reședință. Prin apariția unor sisteme necesare colectării, sortării, depozitării și reciclării resurselor recuperabile, se creează noi locuri de muncă. Dacă la gropile de gunoi ajung cantități imense de deșeuri neseparate, costurile pe cap de locuitor din punct de vedere al taxelor de mediu și al celor pentru sănătatea oamenilor este mai mare decât costurile privind deșeurile separate. Concret: prin colectarea separată creezi dezvoltare economică și plătești mai puține taxe.

Deșeurile nereciclate ajung la gropile de gunoi sau la incineratoare. În ambele cazuri, dăunează mediului și creează poluare. Dar nu numai atât. Deși gropile de gunoi și instalațiile de transformare a deșeurilor în energie sunt din ce în ce mai controlate și mai sigure, există întotdeauna materiale care, dispersate în mediu, îl poluează iremediabil! Consecințele poluării afectează nu numai sănătatea oamenilor, ci întregul ecosistem. Cu cât se reciclează mai mult, cu atât se produc mai puține daune mediului și comunității.

O mai mare durabilitate economică a unui produs reciclat. Sursele materialelor pe care le folosim nu sunt infinite. Plasticul este fabricat din petrol, iar petrolul este o resursă neregenerabilă. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, la un moment dat, rezervele de petrol se vor epuiza. Prin urmare, nu va mai fi posibilă utilizarea plasticului și a multor alte materiale sintetice care provin din resurse neregenerabile. Cu cât reciclăm mai mult, cu atât vom putea folosi aceste materiale mai mult, pentru noi și pentru cei care vin după noi.

Unul dintre cele mai cunoscute avantaje ale reciclării este legat de impactul asupra climei. Colectarea separată a deșeurilor contribuie la producerea unei cantități mai reduse de deșeuri toxice pentru mediu, dar și la reducerea extracției continue de noi materii prime. Asta înseamnă mai puțini copaci tăiați, mai puține plante și animale afectate, mai puțină poluare a apei și a solului, deci protecție crescută a ecosistemelor. Toate acestea, la rândul lor, înseamnă că pot fi reduse emisiile de gaze dăunătoare sănătății umane și, în general, daunele cauzate lumii naturale. În plus, deoarece colectarea separată a deșeurilor presupune mai puțină energie pentru procesarea materiilor prime, se produc mai puține emisii de carbon. Reducerea dioxidului de carbon și a altor gaze dăunătoare emise în atmosferă este vitală pentru a opri impactul asupra mediului.

Aproape trei sferturi din deșeurile menajere pe care le producem sunt reciclabile. Cu cât reciclează mai mulți oameni, cu atât crește stimulentul pentru companiile producătoare de a utiliza materiale reciclate și de a evita producerea deșeurilor. De asemenea, recuperarea materiilor prime este mai ieftină decât fabricarea de noi materiale. Singura grijă pe care trebuie să o ai atunci când sortezi deșeurile este să acorzi din ce în ce mai multă atenție nu doar la ceea ce cumperi, ci și la ceea ce arunci.

Crearea de noi locuri de muncă. Se estimează că în Europa pot fi generate până la 200.000 de locuri de muncă suplimentare datorită colectării separate și reciclării materialelor.

O economie notabilă de energie. Cu cât separăm mai mult, cu atât economisim mai multă energie: crearea de produse derivate din materii prime reutilizate contribuie la economisirea energiei. Câteva exemple:

  • Hârtie și carton: producerea hârtiei din fibre de celuloză reciclată economisește până la 40% energie în comparație cu producerea de fibre de lemn care nu au mai fost folosite până acum.
  • Oțel și aluminiu: reciclarea aluminiului reduce consumul de energie care ar fi necesară pentru a-l produce de la zero cu 95%. În cazul producției de oțel, vorbim de economii de energie de aproximativ 70%.
  • Sticlă: cantitatea de energie pe care o putem economisi din reciclarea unei sticle de sticlă ar alimenta un bec de 100 de wați timp de 4 ore și o lampă LED cu consum redus de energie pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

Foto: Pexels

Urmăriți-ne și pe https://www.facebook.com/Mediu.Sector1/

Sari la conținut