Obiceiul de a arunca uleiul alimentar uzat la chiuvetă sau la toaletă era atât de răspândit, încât nimeni nu și-a pus, multă vreme, întrebarea dacă acesta este bun sau dăunător. Pur și simplu era de la sine înțeles că așa trebuie făcut. S-a constatat însă că efectele pe care le generează acest obicei, în timp, asupra oamenilor, animalelor și mediului pot fi devastatoare.
De ce trebuie să colectăm uleiul uzat?
Să vedem posibilele consecințe ale unei dispersii necontrolate a uleiului uzat:
– Uleiul dispersat în sol formează o barieră între particulele de apă și rădăcinile plantelor, împiedicând astfel aportul nutrienților. Dacă ajunge în sistemul acvifer, uleiul formează deasupra un strat gros care se deplasează odată cu rocile și poate ajunge în fântânile cu apă potabilă, acest lucru având consecințe grave asupra sănătății publice.
– Uleiul care vine în contact cu apa de la suprafață creează o peliculă impermeabilă care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, acestea mor din lipsă de oxigen.
– Dacă este ars necorespunzător, uleiul uzat eliberează în atmosferă substanțe toxice poluante capabile să provoace intoxicații și boli respiratorii grave.
– Atunci când aruncați uleiul alimentar uzat în canalizare, acesta înfundă țevile și produce defecțiuni la sistemele din stațiile de epurare. Costurile de curățare și reabilitare a țevilor de canalizare sunt apoi introduse la consumatorul final, adică vor crește cheltuielile cetățenilor.
Cum se colectează corect uleiul alimentar uzat?
– După utilizare, lăsați uleiul să se răcească. Nu încercați să îl colectați fierbinte, pentru că poate provoca arsuri grave. După ce s-a răcit, strecurați-l, pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare.
– Pentru a-l colecta, alegeți un recipient sigilat și rezistent la scurgeri. Puteți utiliza, de exemplu, o sticlă de plastic între 2 și 5 l sau o canistră din metal. Asigurați-vă că recipientul este curat și uscat înainte de utilizare.
– Cu ajutorul unei pâlnii, turnați uleiul uzat în recipient. Asigurați-vă că nu se varsă ulei în afara recipientului și că acesta nu depășește capacitatea maximă a recipientului.
– După ce ați turnat tot uleiul uzat în recipient, sigilați-l bine, pentru a preveni scurgerile. Etichetați recipientul pentru a evita confuziile și depozitați-l într-un loc sigur, departe de copii și animale de companie.
Dar uleiul auto?
Conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, uleiul uzat dintr-un singur schimb de ulei poate contamina 1 milion de litri de apă proaspătă – aprovizionarea pe un an pentru 50 de persoane.
Multe companii care vând sau schimbă ulei de motor acceptă gratuit ulei pentru reciclare. De asemenea, multe magazine au centre de colectare și de reciclare a acestui tip de ulei. Colectați uleiul de motor uzat în recipiente de plastic curate și evitați amestecarea acestuia cu antigel. Nu uitați de filtrul de ulei – majoritatea centrelor de colectare reciclează și filtrele de ulei uzate. La fel ca uleiul de motor uzat, filtrele de ulei uzat pot fi reciclate.
Uleiul de motor uzat poate fi folosit pentru alimentarea cazanelor de instalații industriale sau a altor aplicații de încălzire industrială. De asemenea, poate fi distilat în motorină sau combustibil marin. Uleiul de motor uzat poate fi re-rafinat și folosit pentru a produce ulei de motor nou.
Nu se pot recicla:
• uleiul uzat amestecat cu apă sau uleiuri minerale, ulei de motor, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau alte deșeuri, deoarece nu mai poate fi reciclat.
• mai multe tipuri de ulei vegetal amestecate în același recipient (ex. floarea-soarelui, cocos, palmier etc.), fiindcă sunt mai dificil de reciclat.
• mai multe tipuri de ulei vegetal amestecate în același recipient (ex. floarea-soarelui, cocos, palmier etc.), fiindcă sunt mai dificil de reciclat.
Deși a fost privit ca un produs rezidual, uleiul de gătit uzat a devenit o marfă valoroasă în ultimul deceniu și se așteaptă ca industria să continue să crească puternic.
Prin prelucrarea uleiului de gătit uzat se produc: combustibili biodiesel, săpunuri bio, lumânări, decofrante (produse concentrate emulsionabile concepute pentru ungerea și întreținerea tuturor tipurilor de cofraje din diferite materiale cum ar fi lemn, plastic, metal etc.), soluții de curățare.
Un beneficiu semnificativ pentru biocombustibilii derivați din uleiul de gătit reciclat este că aceștia ard de obicei curat, au un conținut scăzut de carbon și nu produc monoxid de carbon (ajută la reducerea amprentei de carbon).
Unde se poate preda uleiul alimentar uzat?
Odată colectat separat și necontaminat, uleiul alimentar uzat este pregătit pentru a fi predat la punctele de colectare specializate aflate în diferite centre comerciale, benzinării sau în alte locații desemnate ori poate fi preluat de la domiciliu pentru a fi trimis spre reciclare (cu condiția să strângeți minimum 5 litri). De asemenea, puteți verifica la autoritățile locale sau la companiile de salubritate din zonă pentru a afla despre opțiunile de colectare. Mai multe informații găsiți pe https://hartareciclarii.ro/material/ulei-alimentar-uzat/.
Atenție! Când vă veți gândi să aruncați uleiul uzat, luați în considerare importanța colectării și reciclării acestuia și faceți ca aceste practici să devină obiceiuri. Veți ajuta planeta să respire și să fie sănătoasă și, implicit, pe dumneavoastră și pe cei din jur.
Urmăriți-ne și pe https://www.facebook.com/Mediu.Sector1/
Foto: Unsplash