DUPSPM S1

Colectarea separată, cel mai eficient sistem în reciclarea deșeurilor

Noutăți

Colectarea separată, cel mai eficient sistem în reciclarea deșeurilor o amplă acțiune de informare și conștientizare a cetățenilor care trăiesc și muncesc în Sectorul 1

Deșeurile au un impact major asupra mediului prin faptul că eliberează metan, un gaz cu efect de seră care contribuie direct la încălzirea globală și afectează sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor. De asemenea, tot deșeurile contaminează și apa potabilă și au un impact negativ asupra speciilor marine. Pentru a evita asemenea probleme, este necesar să le gestionăm eficient, colectându-le separat pentru a fi reciclate, dar și să limităm cantitatea de ambalaje.

Ce realizăm, așadar, prin colectarea separată a deșeurilor? Protejăm apa și solul, reducem poluarea aerului, depunem cantități mai mici de deșeuri la groapă și respectăm legile țării și directivele europene. Faptul că ridicarea gunoiului se face gratuit în Sectorul 1 reprezintă o excepție de la regula care ar trebui aplicată – plătește pentru cât arunci”.

Din păcate, întâlnim multe persoane care nu iau în seamă această problemă de importanță globală și consideră că nu merită să-și piardă timpul pentru a separa deșeurile, motivând faptul că oricum sunt colectate împreună, în aceeași mașină. Ajunse la stația de sortare, deșeurile sunt iarăși sortate, din cauză că sunt confecționate din diferite materii prime, totuși, avem datoria să le colectăm separat, pentru a ușura întregul proces. Sortarea la sursă, adică acasă, se face în primul rând pentru a nu contamina deșeurile.

Am ajuns pe una dintre străzile Sectorului 1, unde doamna Ana Teodorescu aștepta echipa Romprest pentru a-i fi înlocuite cele două pubele deteriorate cu altele noi. Doamna Teodorescu a aflat despre colectarea separată și despre procedura de schimbare a pubelelor datorită campaniei Direcției noastre, inițiată în anul 2022, când s-au distribuit 116.000 de pliante, și reluată în 2023, când s-au distribuit peste 110.000 de pliante în sector.

“La început, colectarea asta separată mi se părea o sarcină în plus și aveam ideea că degeaba le colectez eu separat, că ei le amestecă. Pe măsură ce am început să-mi schimb percepția despre deșeuri și despre importanța colectării separate, a devenit obicei, mi se pare ceva normal. Și eu, și nepoata mea colectăm separat fracție uscată/fracție umedă și simțim că facem și noi ceva bine pentru mediu și, practic, în primul rând pentru noi”, ne-a declarat doamna Teodorescu.

“Știu că, înainte de colectare, trebuie să curăț deșeurile, dacă este cazul. Ambalajele le golesc de conținut, le clătesc cu apă, ca să nu mai aibă urme de mâncare, iar ca să fie spațiu în pubele, cartoanele și PET-urile le pliez. Conservele le curăț cu apă și săpun, după caz, și le strivesc, ca să nu-și prindă capul vreun animăluț în ele, așa m-am învățat”, ne spune și Alina, nepoata doamnei.

Direcția de Utilități Publice, Salubritate și Protecția Mediului Sector 1 a demarat o amplă acțiune de informare și conștientizare a cetățenilor care trăiesc și muncesc în Sectorul 1, cu obiectivul de a îndrepta comportamentul fiecăruia dintre noi spre o atitudine corectă și ecologică față de mediu.

Astfel, eforturile noastre se concentrează pe activități în teren specifice oricărei campanii de responsabilizare civică. De la ușa primului apartament și până la utima casă din sector, de la comunicarea online pe site-ul nostru și până la mediatizarea pe Facebook, ne-am propus să convingem întreaga comunitate să separăm corect deșeurile înainte ca acestea să fie ridicate de firma de salubrizare.

 

Important! Cetățenii au obligaţia legală de a asigura colectarea separată a deșeurilor generate în propria gospodărie, conform OUG 92/2021, Legea 101/2006, HCGMB 345/2020, HCGMB 120/2010.

Tu ce alegi: un mediu mai curat sau să vezi zilnic imaginile dezolante cu orașele, apele și satele sufocate de gunoaie?

Mai multe despre colectarea selectivă, pe mediusectorul1.ro/ghid-de-colectare-selectiva-a-deseurilor/

Sari la conținut