DUPSPM S1

Sistemul Garanție-Returnare implementat din 30 noiembrie – un pas important spre o Românie mai verde

Noutăți

Miercuri, la Conferința „Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România”, organizată de Green Report și Asociația Green Revolution, invitații au discutat pe tema implementării unui proiect extrem de îndrăzneț pentru România, care ne-ar situa pe locul al doilea după Germania. Lansarea acestui model, care susține obiectivele unui sistem circular de gestionare a deșeurilor de ambalaje, crescând cantitatea și calitatea deșeurilor colectate spre reciclare, este un pas important care poate transforma România într-un model de excelență.

SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii plătesc o garanţie de 50 de bani când cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul trebuie să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi primind pe loc valoarea garanţiei plătite iniţial, fără să fie condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Miza proiectului: 7 miliarde de ambalaje reciclate anual

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat: ”E un proiect extrem de important pentru modul în care gestionăm ambalajele de deșeuri în România. Este cel mai bun lucru care s-a întâmplat în materia circularității, a reciclării și a gestionării responsabile a deșeurilor, în ultimii 30 de ani în țara noastră. În fiecare zi încerc să înțeleg ce mai avem de făcut, pentru că nu o dată am spus că munca grea de azi încolo începe. Sistemul va avea nevoie de un timp – sper eu – nu prea îndelungat de așezare, în care fie producătorii – și mă gândesc în primul rând la producătorii mai mici care se descurcă mai greu, dar care se și adaptează mai ușor la elementele de noutate -, fie distribuitorii, fie comercianții din România vor trebui să se adapteze la el. Nu în ultimul rând, am foarte mare încredere în dorința românilor de a avea un mediu mai curat, de a se asigura că toate cele 7 miliarde de ambalaje introduse anual în România vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv în fabricile de reciclare și vom păstra doar ca amintire acele imagini cu peturile din natură, din pădurile și din râurile noastre. ”

Targetul: la 30 iunie 2024, pe rafturile magazinelor să fie comercializate numai băuturi în ambalaje SGR.

Conform declarațiilor ministrului de resort, RVM-urile (Reverse Vending Machines) – echipamentele inteligente de colectare selectivă pentru ambalaje de băuturi de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu – sunt funcționale, sistemul IT este și el funcțional și a fost inaugurat un prim centru de sortare și de numărare la Bonțida, deci practic sistemul “s-a născut” cu bine, dar urmează o perioadă in care trebuie să fim extrem de precauți – viitoarele săptămâni și luni sunt vitale. La 30 iunie 2024 ar trebui ca rafturile magazinelor să aibă doar băuturi în ambalaje SGR, centrele de sortare și de numărare să fie funcționale și să avem deja primele cifre care să demonstreze eficiența acestui sistem.

“Performanța pe care o așteptăm de la sistem este de a colecta cel puțin 65 % din ambalajele SGR puse pe piață, în 2024, peste 80% în 2025 și peste 90% în 2026, urmând să păstrăm acest ritm pe întreaga durată de viață a sistemului. Sunt niște ținte extrem de ambițioase, dar pe care eu le consider realizabile, chiar dacă, raportându-ne la dezastrul pe care astăzi îl vedem în modul în care ne îndeplinim țintele de colectare separată, pare că pasul înainte pe care îl facem este unul extrem de mare, dar eu rămân optimist, a mai declarat ministrul Fechet.

“Peste 65.000 de operatori economici s-au înregistrat în platforma Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), iar momentan continuă semnarea contractelor, în timp ce centrele de sortare și numărare sunt planificate pentru operaționalizare anul viitor, a afirmat și directorul general şi preşedintele Directoratului RetuRO, SGR, Gemma Webb.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (APBR), Alice Nichita, a ținut să sublinieze că prețul la raft al produselor nu va crește o dată cu costul de gestionare a ambalajelor cu sigla SGR.

Unul dintre obiectivele industriei este de a reîntoarce materia reciclată cât mai mult în ambalajele puse ulterior pe piaţă. Datorită colectării prin SGR se asigură o necontaminare şi o puritate a ambalajului care va ajunge la reciclare, calitatea materialului reciclat fiind mult mai bună decât a materialului care există acum colectat şi sortat în staţiile de sortare.

Chiar dacă SGR-ul este foarte important pentru România, el nu va rezolva în totalitate problema deșeurilor de ambalaje, pentru că prin sistem vorbim, de fapt, de 10-20 % din ambalaje, restul trecând prin alte sisteme.

#ProtectiaMediuluiSector1

#RetuRO

#SGR

#Sustenabilitate

Sari la conținut