DUPSPM S1

De ce este importantă colectarea separată a deșeurilor?

Noutăți

Prin colectarea separată se reduce cantitatea de deșeuri care ajung la gropile de gunoi și este limitată utilizarea materiilor prime necesare fabricării de noi produse. Colectarea separată protejează mediul înconjurător și reduce impactul deșeurilor depozitate pe câmp sau în incineratoare. Și, nu în ultimul rând, este o datorie față de noi și față de generațiile viitoare.

Fiecare acțiune a noastră – chiar și cea mai obișnuită, cum ar fi atunci când citim un ziar sau bem un suc de portocale – produce poluare. Asta înseamnă milioane de copaci tăiați, milioane de litri de petrol consumați, milioane de kg de CO2 eliberați în atmosferă. Prin colectarea separată a deșeurilor, o mare parte dintre aceste resurse sunt economisite.

 Câteva cifre:

  • Pentru a produce o tonă de hârtie virgină este nevoie de 15 copaci, 440.000 de litri de apă și 7.600 kWh de energie electrică; pentru a produce o tonă de hârtie reciclată sunt de ajuns 1.800 litri de apă și 2.700 kWh de energie electrică;
  • Dacă nu sunt colectate separat, medicamentele aflate la groapa de gunoi pot da naștere la emisii toxice și pot polua levigatul;
  • Deșeurile provenite din îngrijirea spațiilor verzi și a grădinilor noastre (frunze, iarbă, reziduuri florale, crengi etc.) sunt esențiale în procesul de compostare industrială – 10 tone sunt suficiente pentru a fertiliza un hectar de teren.
  • Odată cu recuperarea a 1.000 de tone de plastic, se economisesc aproximativ 3.500 de tone de petrol, adică echivalentul energiei utilizate de 20.000 de frigidere într-un an.
  • Colectarea separată a sticlei permite economisirea considerabilă de materii prime: în Italia, de exemplu, economia realizată este de 400.000 de tone de petrol anual.

Plasticul ocupă aproximativ 12% din volumul gropilor de gunoi. Aproximativ 4% din consumul de energie al unei țări este utilizat pentru a produce plastic.

Unul dintre motivele principale pentru care este necesar să separăm deșeurile este impactul asupra mediului. Prin sortarea lor, putem crește cantitatea de deșeuri reciclate. În acest fel, din ce în ce mai multe deșeuri revin la calitatea de materie primă, reducând cantitatea care ajunge la gropile de gunoi și scăzând, în același timp, utilizarea de noi materii prime provenite din extracție, procesare și consum.

Un alt motiv nu mai puțin important este că, în absența colectării separate a deșeurilor, administrația publică va fi obligată să suporte costuri din ce în ce mai mari, ceea ce se răsfrânge asupra cetățenilor. Cu cât mai multe deșeuri ajung la gropile de gunoi, cu atât va crește și costul eliminării lor, pentru a accepta altele noi. Dacă punem însă accent pe colectarea separată a deșeurilor, costurile vor scădea: cantitatea de deșeuri trimise la groapa de gunoi se micșorează, în timp ce partea rămasă – deșeurile sortate – revine pe piață sub formă materii prime.

Fiecare cetățean, în felul lui, poate reduce astfel costurile și poate maximiza colectarea deșeurilor. Pentru a avea cele mai bune rezultate, în tot acest proces trebuie să fie implicați atât cetățenii, cât și autoritățile.

În esență, colectarea separată a deșeurilor transformă aproape tot ceea ce aruncăm în articole noi care ne pot fi utile, energia și materiile prime folosite pentru producție nefiind irosite. Toate în numele respectului total față de sănătatea umană și față de planetă.

Colectarea separată a deșeurilor ajută și la prevenirea poluării solului și a aerului, reducând eliberarea de gaze cu efect de seră care sunt adesea emise în gropile de gunoi.

Citiți continuarea săptămâna viitoare și urmăriți-ne și pe https://www.facebook.com/Mediu.Sector1/

Sari la conținut