DUPSPM S1

Colectarea deșeurilor electrice și electronice în UE

Noutăți

Dispozitivele electronice și echipamentele electrice definesc viața modernă: de la mașini de spălat și aspiratoare la smartphone-uri și computere, este greu să ne imaginăm lumea fără ele. Însă deșeurile pe care le generează au devenit un obstacol pentru eforturile UE de a-și reduce amprenta ecologică.

Ce sunt deșeurile electronice?

Deșeurile electronice și electrice (DEEE) înseamnă toate echipamentele electrice și electronice ieșite din uz care funcționau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de curent, la priză: frigider, fier de călcat, mașină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radiocasetofoane, camere video, cuptoare cu microunde etc.

De ce trebuie să reciclăm deșeurile electronice și electrice?

  • Echipamentele electronice și electrice aruncate conțin materiale potențial dăunătoare, care poluează mediul și cresc riscurile pentru cei care lucrează la reciclarea acestui tip de deșeuri.
  • Multe minerale rare care sunt necesare în tehnologia modernă provin din țări care nu respectă drepturile omului. Pentru a evita susținerea neintenționată a conflictelor armate și a încălcărilor drepturilor omului, deputații în PE au adoptat norme care impun importatorilor europeni de minerale de pământuri rare să efectueze verificări generale ale furnizorilor lor.

Ce face UE pentru a reduce deșeurile electronice?

În martie 2020, Comisia Europeană a prezentat un nou plan de acțiune pentru economia circulară (CEAP), care include reducerea deșeurilor electronice și electrice printre principalele sale priorități. Planul stabilește cu exactitate obiective imediate, cum ar fi „dreptul de a repara” și îmbunătățirea capacității de reutilizare în general, introducerea unui încărcător comun și crearea unui sistem de recompense pentru încurajarea reciclării produselor electronice.

Iată principalele date și cifre:

  • Deșeurile electronice sunt unele dintre deșeurile cu cea mai rapidă creștere în UE și mai puțin de 40 % sunt reciclate. În 2021 s-au colectat în medie 11 kg deșeuri provenind de la echipamente electrice și electronice pe cap de locuitor în UE.
  • Cantitatea de echipamente electrice și electronice puse pe piață în UE a crescut de la 7,6 milioane de tone în 2012, la 13,5 milioane de tone în 2021. Totalul echipamentelor electrice și electronice colectate a crescut de la 3 milioane de tone în 2012 la 4,9 milioane de tone în 2021.
  • Conform celui mai recent raport Eurostat, rata de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în UE a fost, în medie, în 2021, de 46,2%, cu mult sub baremul de 65% impus ca obligatoriu din anul 2019 prin Directiva europeană ce reglementează domeniul DEEE.

La colectarea deșeurilor electrice, România mai are mulți pași de făcut. Momentan, știm că nu s-a trecut încă de pragul de 2 kg pe cap de locuitor, în condițiile în care ar trebui să fie 4. Este un început bun, dar trebuie să progresăm.

Surse:

Sari la conținut