Poluarea cu plastic transformă apele în cele mai mari gropi de gunoi din lume. Conform Forumului Economic Mondial, în fiecare minut se deversează în ocean conținutul unui camion de gunoi, iar până în 2050, se estimează că această cantitate va crește la patru camioane de gunoi pe minut.
Cel mai simplu mod de a avea un mediu sănătos ar fi împiedicarea acestor deșeuri să ajungă în mări și oceane. Produsele din plastic de unică folosință reprezintă cel mai mare grup de deșeuri găsite pe malul mărilor și oceanelor: tacâmurile, sticlele, filtrele pentru produse din tutun și bețișoarele pentru urechi reprezintă aproape jumătate din totalitatea deșeurilor marine din plastic.
Pungile de plastic pentru cumpărături
Pungile de plastic sunt unele dintre cele mai periculoase produse pentru animalele marine. Acestea plutesc cu ușurință pe apă, călătorind pe distanțe lungi, iar animalele mici, păsările marine și chiar țestoasele se încurcă în ele și se îneacă. Țestoasele le confundă cu mâncarea lor preferată, meduzele. Odată consumate, aceste materiale le blochează stomacul și ulterior animalele mor de foame.
Tacâmurile din plastic
Tacâmurile din plastic sunt extrem de dăunătoare pentru animalele marine. Ascuțite, foarte probabil contaminate și întâlnite frecvent în căile navigabile, acestea le pot provoca răni grave. Păsările marine și țestoasele care înghit bucăți de plastic rezultate din aceste tacâmuri suferă leziuni interne și intoxicații.
Știați că…? Albatroșii sunt mai predispuși să înghită plastic, din cauza modului în care se hrănesc, ciugulind prin apă.
Paiele din plastic
Paiele sunt un ucigaș notoriu al animalelor marine. Fiind ușoare, acestea sunt purtate spre căile navigabile și de acolo ajung direct în ocean. Atunci când rămân blocate în nările sau în căile respiratorii ale animalelor, pot provoca răni grave.
Știați că…? Zeci de milioane de paie sunt folosite încă în lume și durează sute de ani ca ele să se descompună.
Pungile din plastic pentru ambalarea fructelor și legumelor
Toate acele ambalaje din plastic moale de la supermarket sunt extrem de dăunătoare pentru mediu și vietățile marine. Asemenea pungilor de cumpărături, aceste materiale din plastic moale sunt rar reciclate și sunt aruncate cu ușurință în căile navigabile.
Știați că…? Pot fi înghițite chiar și de balenele și alte mamifere mari, iar în stomacul lor se pot bloca împreună cu hrana, punându-le viața în pericol.
Baloanele și bețele pentru baloane
Baloanele sunt extrem de periculoase și reprezintă sunt unele dintre cele mai frecvente articole găsite în stomacul animalelor moarte. Greu de digerat, elastice, baloanele se înfășoară în jurul altor elemente din stomac și provoacă înfometarea și moartea animalelor. Bețele pentru baloane se descompun în bucăți mici care sunt confundate adesea cu hrana. Sforile și panglicile agățate de baloane sugrumă țestoasele și alte animale care sunt prinse în aceste capcane ucigașe.
Știați că…? Bucățile de baloane provoacă moartea unui număr impresionant de păsări marine.
PET-urile și capacele din plastic
PET-urile și capacele din plastic sufocă țărmurile, mările și oceanele noastre. Deși sunt reciclabile, prea multe ajung la gropile de gunoi sau în ape. În mare plutesc la suprafață sau se rup în bucăți mici. Păsările de mare și alte animale pot confunda bucățile de PET-uri sau capacele lor cu hrana.
Știați că…? Pentru a produce 1l de apă îmbuteliată sunt necesari până la 3 l de apă.
Recipientele din plastic pentru alimente
Acestea se descompun în bucăți ascuțite care sunt înghițite de animalele marine, provocându-le leziuni interne. Uneori, în ele se produc găuri în care diverse animale marine se pot bloca. Recipientele pentru alimente prezintă și risc de contaminare. Acestea se pot deplasa, pot intra în insule de gunoi plutitoare – cum este Marea Insulă de Gunoaie (The Great Pacific Garbage Patch) –, migrând până la cele mai îndepărtate plaje.
Știați că…? Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nature Ecology & Evolution, cercetătorii au descoperit zeci de specii de organisme nevertebrate care au supraviețuit și au reușit să se reproducă pe gunoiul din plastic care plutește de mai mulți ani în ocean. Se pare că poluarea cu plastic din oceane a permis crearea unor noi ecosisteme pentru specii care în mod normal nu ar fi capabile să se dezvolte în mijlocul oceanului.
Recipientele și produsele din polistiren
Putem vedea adesea polistiren aruncat în mediu din cauză că nu este biodegradabil și, de aceea, devine dificil de reciclat. Produsele din polistiren expandat, foarte ușoare, parcurg distanțe lungi pe vânt sau pe apă. Structura moale face ca polistirenul să se fragmenteze ușor în bucăți pe care păsările, peștii și mamiferele le consumă. Fiind foarte greu de digerat, animalele vor muri lent de foame.
Știați că…? Păsările de mare își hrănesc puii cu bucățele de polistiren, confundându-le cu hrana.
Paharele de cafea plastifiate și capacele acestora
Paharele de cafea de unică folosință au o folie subțire de plastic pentru a preveni scurgerile de lichide, ceea ce le face dificil de reciclat. Capacele sunt fabricate din diferite tipuri de plastic de unică folosință, care rareori sunt reciclate. În ocean, paharele și capacele se rup în bucăți care arată ca hrana. Peștii vor mânca micile particule de plastic și, în cele din urmă, acestea se pot întoarce în lanțul nostru trofic.
Știați că…? În fiecare zi se aruncă la gunoi milioane de pahare și capace de cafea, care vor ajunge în mediul marin.
Paharele, farfuriile și bolurile din plastic de unică folosință
Paharele, farfuriile și bolurile din plastic sunt rareori reciclate. Chiar dacă ajung în coșul de reciclare, adesea nu pot fi sortate la centrele de reciclare din cauza formei lor neobișnuite. Aruncate în căile noastre navigabile, ele dăunează țestoaselor și altor animalele sălbatice care confundă cu hrana bucățile de plastic în care se descompun.
Știați că…? Durează sute de ani ca paharele din plastic să se descompună.
Șervețelele umede și bețișoarele de urechi
Șervețelele umede și bețișoarele de urechi sunt elemente aproape indispensabile dacă ne gândim la igiena fiecăruia dintre noi. Din păcate, majoritatea sunt produse din materiale nedegradabile, devenind astfel factori importanți de poluare.
Odată ajuns în apă, un șervețel nu dispare, ci durează zeci sau sute de ani până când se descompune în microplastice. La fel și bețișoarele de urechi.
Știați că…? Deși pe pachete scrie ca acestea să nu fie aruncate în vasul de toaletă, mulți nu respectă asta, ceea ce duce la blocarea filtrelor de apă în stațiile de epurare.
- Ambalajele chipsurilor, ciocolatei și brânzei sunt printre cele mai dăunătoare pentru mediu din punctul de vedere al posibilităților de reciclare, potrivit unui studiu realizat de o organizație de protecție a consumatorilor din Marea Britanie, numită Which?.
- Printre alte obiecte care poluează și pe care le întâlnim în apă și pe țărmuri sunt și plasele de pescuit. O măsură anunțată de UE este finanțarea de proiecte de eliminare a deșeurilor ajunse în mediul marin,spre exemplu plase de pescuit cu localizare electronică sau drone care detectează deșeurile din mare.
Evitând cele mai dăunătoare produse din plastic pentru mediul marin, puteți ajuta la salvarea multor vieți de animale și la crearea unui mediu sănătos.
Urmăriți-ne și pe Facebook
Foto: Unsplash