Plasticul a ajuns să polueze și cele mai îndepărtate colțuri ale planetei. A pătruns în adâncurile mărilor și oceanelor, în inima pădurilor, pe ghețari sau pe cele mai îndepărtate plaje. Nu se știe dacă și în ce măsură acesta se va descompune, dar se poate vedea cu ochiul liber că este produs în cantități uriașe și că este foarte dificil, uneori imposibil de îndepărtat.
Asta este ceea ce vedem la suprafața întinderilor de apă, dar se estimează că peste 2/3 din plasticul de la suprafață ajunge pe fundul mărilor și oceanelor și cantitatea este în creștere. Vorbim despre macroplastic, care se fragmentează în microplastic și nanoplastic, acestea invadând și distrugând ecosistemele. Se fac continuu depozite de deșeuri, se blochează cursurile de apă, se generează poluare prin ardere sau incinerare. De asemenea, unele materiale plastice conțin și elimină substanțe chimice periculoase, ceea ce reprezintă un risc suplimentar pentru orice formă de viață.
S-a estimat că, în anii 1950, producția și consumul de plastic la nivel mondial se ridica la 2 milioane de tone. Până în 2020, acestea au crescut la peste 360 de milioane de tone (Plastics Europe, 2021). Dacă tendința continuă, se estimează că producția globală de plastic va ajunge la peste 1.000 de milioane de tone până în 2050 (Zheng și Suh, 2019).
Să renunțăm la plastic nu e deloc ușor, dar nici un lucru neglijabil. E un gest pe care-l poate face fiecare dintre noi și care ne dă speranța că încă mai putem să ne salvăm. Este momentul perfect să ne unim forțele pentru a face diferența, chiar din confortul caselor și birourilor noastre. Fiecare mic gest contează în construirea unui viitor mai verde și mai sănătos pentru noi toți și pentru generațiile care urmează.
„Plastic Free July” – Iulie Fără Plastic este o inițiativă care a luat naștere în Australia, în 2011. O mică echipă de activiști coordonată de Rebecca Prince-Ruiz și-a propus, în iulie 2011, să refuze orice obiect de unică folosință din plastic. Demersul a avut ca scop atragerea atenției asupra pericolului reprezentat de acest material pentru natură.
Astăzi, Iulie Fără Plastic s-a transformat într-o mișcare globală și este, practic, o provocare de o lună, prin care consumatorii sunt încurajați să refuze plasticul de unică folosință și să aleagă alternative mai sustenabile în viața de zi cu zi. Potrivit site-ului https://www.plasticfreejuly.org/, această mișcare ecologistă a cuprins 177 de țări – ceea ce este impresionant!
Ne-am alăturat și noi acestei campanii și vă provocăm și pe voi să o faceți!
Un recent sondaj publicat pe site-ul UNEP arată faptul că 9 din 10 persoane sunt în favoarea unor reguli globale care să interzică plasticul.
În 2020, inițiativa a reunit 326 de milioane de participanți la nivel global, care au luat măsuri pentru „a fi parte din soluția la problema în creștere a deșeurilor din plastic”. Cu peste 300 de milioane de oameni care se îndeamnă să reducă utilizarea plasticului, impactul poate fi uriaș!
Poți începe cu pași mici, urmând cei trei R:
- Redu consumul de plastic de unică folosință, având la îndemână propriile materiale reutilizabile.
- Reutilizează articolele de unică folosință pentru a putea spune NU data viitoare când ți se oferă.
- Informează-te asupra standardelor locale de reciclare, astfel încât să poți recicla corect și eficient.
Modalități de a folosi mai puțin plastic:
– Alege o zonă din casa sau din viața ta și fă schimbări treptat. O pungă reutilizabilă mereu la îndemână este un pas bun pentru a începe.
– Dacă alegi “zona” de înfrumusețare, caută periuțe de dinți din bambus, deodorante care să nu conțină plastic, săpun și recipiente reîncărcabile. Nu uita că este cel mai sustenabil să folosești ceea ce ai deja. Trecerea la un stil de viață fără plastic necesită planificare și investiții în avans, dar este mai bine pentru planetă (și portofelul tău) pe termen lung.
Poți face diferența fără să te implici total? Absolut! Orice obiect din plastic de unică folosință căruia îi poți spune „nu” în această lună (și întotdeauna) reprezintă un pas spre reducerea poluării cu plastic. Fiecare periuță de dinți sau recipient din plastic care le refuzi înseamnă un articol mai puțin care va ajunge la groapa de gunoi sau va polua oceanul. Mișcarea Zero Waste este desosebit de amplă, așa că e mai simplu să începi cu pași mici.
Poți, de asemenea, să interacționezi cu comunitatea din care faci parte pentru a crea o grădină comunitară, pentru a realiza un schimb de compost sau a organiza acțiuni de igienizare locală: acest lucru ajută la crearea unor obiceiuri ecologice și la eliminarea plasticului din mediul în care trăiești. Odată ce ai creat aceste obiceiuri, păstrează-le și în restul anului!
Ce au reușit participanții la Iulie Fără Plastic:
- Să reducă deșeurile menajere și reciclarea cu 15 kg de persoană pe an (cu 3,5% mai puține deșeuri);
- La nivel global, au redus 2,1 miliarde de tone de deșeuri, inclusiv consumul de 300 de milioane de kg de plastic;
- 86% dintre oameni au făcut schimbări care au devenit obiceiuri;
- Iulie Fără Plastic a redus cererea globală cu 2,3% din apa îmbuteliată, 3,1% din ambalajele pentru fructe și legume, 4,0% din paiele de plastic.
O mică schimbare, în mod colectiv, o diferență enormă pentru comunitățile noastre!
Dacă te întrebi de ce doar în iulie, răspunsul ar fi: pentru că strategia de a te concentra pe această scurtă perioadă de timp s-a dovedit mai eficientă. În timpul lunii iulie, când ne bucurăm, de obicei, de zile fără griji în aer liber, ne relaxăm la plajă sau facem o baie în mare sau în ocean, legătura noastră cu mediul este foarte puternică. Ce moment e mai bun pentru a evidenția acumularea din ce în ce mai mare de deșeuri de plastic care saturează pământul și apele noastre?
Așadar, în iulie, alătură-te milioanelor de oameni din întreaga lume pentru a participa la Provocarea Fără Plastic: elimină unul sau mai multe articole din plastic de unică folosință luna aceasta și vei vedea cât de ușor este să faci ca schimbarea să fie una de durată!
Dacă începem cu noi înșine, putem inspira din ce în ce mai mulți oameni să facă același lucru. Vei fi parte din mișcarea Iulie Fără Plastic? Sperăm că răspunsul va fi DA!
Urmăriți-ne și pe https://www.facebook.com/Mediu.Sector1/